Loading

Google, spionul Wi Fi universal

Google, spionul Wi Fi universal

google spionGoogle a starnit zilele acestea un scandal urias in toata lumea dupa ce a iesit la iveala faptul ca prin programul Street View a copiat in secret miliarde de emailuluri, parole si date personale din computere private atunci cand a fotografiat si scanat strazile din peste 30 de tari.
Mai mult decat atat, tot prin intermediul programului Street View, gigantul Google, al carui slogan este “Nu fii rau”, si-a construit si o enorma baza de date cu locatia, numele si codul de identificare a milioane de retele, care sa-l ajute sa vanda publicitate mai bine.

Insa acum a fost demonstrat ca Google nu s-a oprit la usile oamenilor. Le-a intrat si in case si le-a copiat si stocat o multime de date personale. “Aceasta este cea mai mai intruziune din istoria vietii private”, a declarat minstrul Comunicatiilor australian, Stephen Conroy, iar in Marea Britanie Scotland Yard-ul analizeaza deja ce masuri ar trebui luate impotriva gigantului de internet, insa, daca vor fi luate, gigantul, a carui cifra de afaceri a fost anul trecut de 4,5 miliarde de lire sterline, risca doar o amenda de 500.000 de lire, scrie dailymail.co.uk.


Google nu a marturisit in nici un caz de bunavoie invazia in vietile private ale oamenilor din toata lumea, ci a fost fortat sa recunoasca abia dupa ce anchetele demarate in sapte tari in urma plangerilor depuse impotriva programului Street View au strans dovezi ce nu au mai putut fi in nici un fel negate. Cand la inceputul acestui an Google a fost nevoit sa admita ca antenele masinilor au fost, de asemenea, scanate pentru retele wi fi, inclusiv cele de casa, Google a incercat sa minimizeze importanta acestui fapt, insistand ca nu a colectat si stocat absolut deloc date personale. Ceva mai tarziu a recunoscut partial, spunand ca s-ar putea sa mai fi inregistrat “din greseala” si astfel de date.


“Suntem constienti ca am esuat lamentabil. Am fost umiliti cu totii”, isi pune cenusa in cap in numele companiei directorul executiv al Google, Alan Eustace. “Practic, antenele Google au putut vedea orice informatie care nu era cripatata, protejata de parole”, spune Paul Allen, editor al Computeractive magazine din Marea Britanie, siteurile bancare, de exemplu, nefiindu-le insa accesibile. “Imediat ce am realizat ce se intampla, am incetat sa mai colectam aceste date wi fi de la antenele noastre de pe strazi si am anuntat autoritatile”, sustine noua directoare a departamentului de privacy de la Google, Alma Whitten. “Vrem sa stergem aceste date cat de repede se poate si vom continua sa lucram cu autoritatile pentru a gasi cea mai buna solutie pentru a merge mai departe”, a mai dat ea asigurari.


0 comentarii: