Loading

Tsunami în Indonezia: Peste 100 de morţi şi 500 de dispăruţi

Cel puţin 108 persoane au murit şi peste 500 sunt declarate dispărute după cutremurul puternic urmat de un tsunami care a afectat luni insulele izolate ale Indoneziei, a anunţat un oficial pentru un post local de televiziune.

"Ultimul bilanţ provenind de la centrul de criză arată că 108 persoane au fost ucise şi alte 502 au fost declarate dispărute", a afirmat pentru MetroTV Hendri Dori Satoko, deputat din insulele Mentawai.

Valuri de trei metri înălţime au devastat aproximativ zece sate situate pe coasta arhipelagului Mentawai, în largul insulei Sumatra, una dintre zonele cele mai ameninţate de seisme în Indonezia.

Un grup de turişi australieni a declarat că a văzut "un perete de apă albă" care se îndrepta către vaporul lor, lăsându-le timp doar cât să se arunce în apă. "Am simţit un cutremur sub navă ... Câteva minute mai târziu, am auzit un muget. M-am gândit imediat la un tsunami şi am văzut peretele de apă albă îndreptându-se spre noi", a povestit Rick Hallet, reprezentantul unei agenţii de turism cu sediul în Indonezia.

Toţi pasagerii au supravieţuit, unii ajungând la ţărm agăţându-se de crengi în pofida întunericului.

Cutremurul, a cărui magnitudine a fost iniţial estimată la 7,5, s-a produs luni în regiunea Kepulauan Mentawai, la ora locală 21.42 (17.42, ora României), la o adâncime de 14,2 kilometri, a anunţat Observatorul Geologic american, USGS.

Pe insula Pagai din sud, una dintre cele mai afectate, valurile de trei metri au pătruns 600 de metri pe uscat, potrivit şefului centrului de criză al Ministerului Sănătăţii, Mudjiharto. "În satul Muntei, 80 la sută din construcţii au fost avariate de valuri şi numeroşi locuitori au fost daţi dispăruţi".

0 comentarii: